הימנעות מכאב היא אחת האמונות הישנות המגבילות ביותר שיש, ממנה יגזרו הפחדים הבאים:
פחד מכאב, פחד מאהבה או מחוסר אהבה, פחד ממחסור או פחד משפע, פחד מחוסר הגשמה.
יש לטפל כמובן קודם כל בנטייה להימנע מכאב שמשאירה אותנו באזורי הנוחות ולא נותנת להתקדם הלאה. זהו פחד קמאי,ראשוני ומאוד קשה לזהות אותו מרוב עירפולים שנוצרו להגן על יציבותו. נוצר בעבר הקדום להגן עלינו,אך הרבה פעמים עוצר ומקטין. ככל שנקדים לנקות פחדים אלו-כך נוכל להמריא עם הפוטנציאל שלנו להגשמה. הפרדוקס הוא-כשנטפל בהימנעות מכאב-יכאב פחות.
האמיגדלה: מושבת הפחדים במוח הזוחלי (לימבי) הקדום ,נמצאת במרכז המוח ואחראית על ההישרדות,כל פחד המהווה איום קיומי ,יפעיל את האמיגדלה להגן מפני אסון,אך לעיתים האמיגדלה מתרגמת לא נכון את המציאות ועומס יתר של פחדים גורם לתקיעות רבה בחיים וחוסר יכולת ליזום התחלות חדשות ודרכי פעולה אחרות. אמיגדלה מוצפת פחדים תשאיר את האדם כל הזמן ב"אזורי הנוחות" שלו,שאינם נוחים כלל.
אנשים הסובלים מפחד מכאב לא ינסו לצאת מאזורי הנוחות מחשש לחוות כאב נוסף.זהו מעגל סגור של צער וחוסר צמיחה. בעזרת העבודה עם הסוסים,המעוררים בהתחלה פחד גדול,הן בגלל הגודל והן בגלל העוצמה,מתחיל תהליך של ריפוי וניקוי האמיגדלה. תהליך זה הוא תהליך מבורך של צמיחה והעצמה אישית. לפעמים הפיתרון הוא פשוט "לרוץ " אל תוך הפחד, להביט בו בעיניים ולראות כיצד יתפוגג או יתכווץ.
לרוב האנשים אין ניסיון עם סוסים והיותם במחיצת בע"ח גדול זה, מעורר את הפחדים הקיומיים והקמאיים ,כדי שאפשר יהיה לנקותם ולהוציאם מהאמיגדלה ומתת המודע. המטופל יוצר קשר רגשי עם הסוס דבר המשפיע על הפרשת חומרים מרפאים במוח (דופמין,אוקסיטוצין,סרוטונין) ותחילת ריפוי הכאב הרגשי. אין צורך לרכב על הסוס,למי שאינו רוצה או אינו יכול,עצם הנוכחות עם חיה אצילית זו המביעה חמלה ורכות מתחילה להפעיל תהליך מרגש של חיבור ודרכי ריפוי חדשות ולא שיגרתיות .